Ostropest plamisty mielony 150g.


AGT26

Nowy produkt

Dostępnośc produktu

Tylko online


9,00 zł

Ostropest plamisty mielony.
Producent - Aura Herbals.

Nasiona ostropestu plamistego to swoisty strażnik wątroby ludzkiej. Zawiera sylimarynę, flawonoidy gorycze i aminy. Sylimaryna chroni wątrobę przed działaniem niektórych związków trujących, jak etanol i regeneruje wątrobę. Działanie ostropestu plamistego:
przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające. Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m. in. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.

Interakcje:
Hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jaki metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).

Ostropest plamisty (Silybum marianum): gatunek rośliny należący do rodziny złożonych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja. Rozprzestrzenił się jako uciekinier z upraw w wielu rejonach świata. W Polsce roślina uprawna, czasami zdziczała. Roślina jednoroczna, swoim wyglądem bardzo podobna do ostów.

Zastosowanie:
Roślina uprawna: uprawiany dla potrzeb przemysłu farmakologicznego (zioło) oraz jako roślina ozdobna.

Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: owoce, zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.in. lek Sylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę. Lek ten ma zastosowanie zarówno profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i lecznicze – przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.

Zbiór i suszenie: zrywa się owoce po przekwitnięciu i suszy.

Sztuka kulinarna: z dolnych liści rośliny można przyrządzać zdrowe sałatki.

Sposób użycia:
Profilaktycznie - 1 szklanką wrzątku zalać 1 łyżkę zmielonych nasion. Parzyć 10-15 min. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.


Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najnowsze oferty.