Holistic Chaga herbata z grzyba Inonotus obliquus błyskoporek podkorowy czaga czaga-chaga huba brzozowa czyr brzozowy


HO64

Nowy produkt

Dostępnośc produktu

Tylko online


75,00 zł

Chaga 50g

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. , ul. Poziomkowa 48, 65-128 Zielona Góra

index: HO64

Holistic Chaga jest herbatą wykonaną ze sproszkowanego grzyba Inonotus obliquus. Zawiera naturalne witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, polisacharydy, kwas betulinowy, melaninę, składniki odżywcze, beta glukan, saponiny, sterole, triterpeny, dysmutaze ponadtlenkowa i kompleks aminokwasów. Chaga rośnie głównie na pniach brzozy.

Herbata Chaga ma wiele zastosowań i korzystnych właściwości dla człowieka:

  • oczyszcza i wzmacnia organizm
  • wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami
  • pomaga w zmniejszeniu stanów zapalnych
  • pomaga przy terapiach przeciwnowotworowych
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz komórek układu odpornościowego w krwi
  • wspiera normalizacje poziomu glukozy w krwi
  • osłania przed toksynami i odtruwa wątrobę
  • pomaga w pracy układu immunologicznego
  • pomaga pozbyć się wolnych rodników

Składniki: Zmielone suszone grzyby Chaga (Inonotus obliquus).

Zawartość opakowania: 50 g

Przygotowanie: Wymieszaj 2 łyżeczki od herbaty w 1 litrze gorącej wody, lub dusząc 1 łyżkę stołową Chagi w 2 litrach wody przez 5 godzin na małym ogniu pod przykryciem.

Przepisy na kreatywne wykorzystanie herbaty Chaga:

Chaga-Coco:

  • 300 ml świeżo zaparzonej herbaty Chaga
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Jako dodatek smakowy doskonale się sprawdza łyżeczka cynamonu, aby uzyskać słodszy smak możemy dodać łyżeczkę dobrego miodu lub ksylitolu.

Inga-Chaga:

  • 300 ml świeżo zaparzonej herbaty Chaga
  • 3 centymetrowy kawałek obranego i świeżego imbiru
  • Plasterek cytryny lub limonki


Chaga-Chili:

  • 300 ml świeżo zaparzonej herbaty Chaga
  • Sok z miąszu całej świeżej cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka mielonego chili

Jeśli lubimy słodko-ostry smak możemy dodać łyżeczkę dobrego miodu lub ksylitolu.

Chagalatte:

  • 300 ml świeżo zaparzonej herbaty Chaga
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 ml mleka (jeśli lubimy to może być migdałowe lub inne którego smak bardziej Wam odpowiada)


Chiachaga:

  • 300 ml świeżo zaparzonej herbaty Chaga
  • 1 łyżeczka ziaren Chia
  • 2-3 łyżeczki soku z świeżej cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (do smaku)


Nasiona Chia należy dodać do herbaty Chaga, wymieszać i odstawić na minimum 5 minut (przy pozostawieniu na dłuszy okres czasu konsystencja będzie coraz bardziej żelowa). Dodaj resztę składników, wymieszaj i smacznego.

Dobre składniki możesz znaleźć w naszym sklepie:
Holistic Chia ekologiczne nasiona chia>>>
Ksylitol Cukier Brzozowy>>>
Ziarno Kakaowca Kruszone>>>
Olej Kokosowy Nierafinowany Extra Virgin>>>
Miód Manuka MGO 250+>>>

Przygotowanie: Wymieszaj 2 łyżeczki od herbaty w 1 litrze gorącej wody, lub dusząc 1 łyżkę stołową Chagi w 2 litrach wody przez 5 godzin na małym ogniu pod przykryciem.

Sposób użycia: Rozpoczynamy od 1 szklanki przygotowanej herbaty (250 ml) dziennie, obserwując reakcje organizmu, stopniowo zwiększamy do 4 szklanek (1000 ml) dziennie. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Herbata Chaga nie może być stosowana jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Uwaga! Jeśli używamy leki rozrzedzające krew (przeciwzakrzepowye) i/lub leki na cukrzyce przed spożyciem herbaty trzeba zasięgnąć porady lekarza lub terapeuty. Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać Chagi ponieważ wpływ na małe dzieci nie został zbadany.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią, przechowywać w temperaturze nie przekraczającej pokojowej i w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Opinia eksperta:

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka serii na kanale YT „Forma na życie”

Chaga jest bogata liczne składniki odżywcze, a także w polisacharydy, szczególnie polisacharydy ßeta-glukanowe oraz antyoksydanty, jak kwas betulinowy. Chaga ma gorzki smak podobny do kawy. Jest doskonałym źródłem dysmutazy ponadtlenkowej, która to jest silnym przeciwutleniaczem. Warto wiedzieć, że Chaga jest grzybem o bardzo wysokim ORAC, czyli ma dużą zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych. Skrót ORAC pochodzi od angielskiej nazwy Oxygen Radical Absorbance Capacity, co oznacza zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników, przez przeciwutleniacze. Inaczej możemy powiedzieć, że ORAC określa pojemność antyutleniającą bądź pojemność antyoksydacyjną w próbkach biologicznych.

Ma to szczególne znaczenie dla zdrowia człowieka, ponieważ stres oksydacyjny odgrywa rolę w powstawaniu i rozwoju chorób przewlekłych, chorób zwyrodnieniowych oraz chorób związanych z procesem starzenia się, a dieta zawierająca dużo produktów o właściwościach przeciwutleniających może skutecznie to niwelować. Tak więc im wyższy ORAC danego produktu, tym wyższe właściwości przeciwutleniające on wykazuje. A Chaga ma wysoki ORAC, wyższy niż owoce dzikiej róży czy miąższ owoców Acai.

Chaga może sprawdzić się również w przypadku różnego rodzaju zaburzeń metabolicznych, jak np. wysoki poziom cukru we krwi, nadciśnienie czy zaburzenia lipidowe. Oczywiście w tych zaburzeniach zawsze na pierwszym miejscu należy wprowadzić zmiany w stylu życia, a dopiero potem ewentualnie dołączyć suplementację uzupełniającą.

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najnowsze oferty.