Miód Manuka 250g MGO 100+ Watson & Son Miód z krzewu Manuka


WS1

Nowy produkt

Dostępnośc produktu

Tylko online


77,00 zł

Miód Manuka 250g 100+ MGO Watson & Son

Producent: Watson & Son

Oryginalny miód MANUKA z Nowej Zelandii ma charakterystyczną kremową konsystencję oraz barwę jasno lub ciemnobrązową. Jego smak jest bogaty i aromatyczny, przypominający jęczmień oraz zioła, które pozostawiają półsłodki i zarazem gorzkawy posmak. Jednakże

W latach 90. ubiegłego wieku na Uniwersytecie Waikaito w Nowej Zelandii profesor Peter Molan odkrył w miodzie MANUKA niezwykłą właściwość, która nie była wynikiem działania właściwości nadtlenku wodoru (Non-Peroxide Activity). Badania te doprowadziły do dalszych wniosków naukowych, które w 2008 roku zapoczątkowały odkrycie naturalnego składnika zwanego methylglyoxal (MG lubMGO). Methylglyoxal pochodzi ze związku dihydroksyacetonowego (DHA), który jest obecny w nektarze kwiatów MANUKA. Cały proces przemiany DHA w MGO zachodzi w sposób zupełnie naturalny jeszcze w ulu. To właśnie methylglyoxal, jak udowodnili naukowcy, jest odpowiedzialny za te niezwykłe działanie. Warto też wiedzieć, że methylglyoxal jest powszechnym składnikiem naszej żywności np. w kawie, serze czy czekoladzie ( to około 1­0 mg/kg), ale to zbyt mało żeby uzyskać odpowiednie korzyści.

W miodzie MANUKA firmy Watson & Son zawartość methylglyoxalu MGO zaczyna się od 100 mg/kg, a kończy na 700 mg/kg miodu.

Watson & Son to firma w 100% rodzinna i zarazem jeden z największych producentów Miodu MANUKA w Nowej Zelandii. Produkty Watson & Son są obecne na całym świecie i od wielu lat postrzegane jako wyjątkowe. Watson & Son zatrudnia ponad 100 pracowników, ma 14000 własnych uli, a w przyszłym roku liczba wzrośnie do 20000 uli. Produkcja przekracza 1000 ton miodu rocznie.
Miód MANUKA produkowany przez firmę Watson & Son ma najwyższa jakość, zgodną ze wszystkimi standardami nowozelandzkimi i europejskimi. Każda partia miodu jest badana w akredytowanym laboratorium w Nowej Zelandii oraz w akredytowanych laboratoriach Europejskich. Takie podejście do produkcji wynika z tradycji rodzinnych, doświadczeń własnych oraz współpracy z naukowcami i doświadczonymi pszczelarzami. Watson & Son to również ścisły rygor produkcyjny określony procedurami i przepisami tak, aby w każdej partii miodu uzyskiwać odpowiedni poziom methylglyoxalu MGO, minimum 70% pyłku przewodniego oraz odpowiedni poziom (5-hydroksymethylfurfuralu, w skrócie HMF). Pracownicy Watson & Son, aby osiągnąć jakość i czystość miodu MANUKA bez domieszek innych kwiatów (takich jak Kanuka), pracują na odległych i dzikich obszarach Nowej Zelandii, gdzie nie ma dróg, a ule trzeba dostarczać helikopterami. Te gęste i odległe pola manukowe dają gwarancję osiągnięcia czystego i nieskażonego miodu MANUKA.

Certyfikowanie miodu MANUKA na etykiecie uległo znacznej zmianie w ostatnim roku. Zamiana ta została dokonana w celu informowaniu konsumenta o jego faktycznej aktywności i zapobiegania fałszowaniu miodu przez nieuczciwych producentów. Związku z tym rząd Nowej Zelandii w dokumencie Interim Labelling Guide for Mānuka Honey opublikowanym 31 Lipca 2014 r. przez Ministry of Primary Industries” (nowozelandzki odpowiednik ministerstwa rolnictwa) zawarł wytyczne, w których określił, że jedyną mierzalną metodą certyfikacji miodów jest metyloglyoxal (MGO). Oznacza to dla konsumenta, że dostaje czytelną informację o koncentracji methylglyoxalu w konkretnym opakowaniu (partii) w przeliczeniu na kilogram miodu, np. symbol MGO600+ będzie oznaczał, żezawartość methyloglyoxalu w tym konkretnym miodzie MANUKA wynosi minimum 600 mg/kg.


Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najnowsze oferty.